lipodialites

 

Αλήθεια ή ψέμα;

Καθημερινά δεχόμαστε έναν βομβαρδισμό από πληροφορίες. Μέσα σε αυτές υποσχέσεις και ισχυρισμοί που έχουν να κάνουν με απώλεια βάρους, απώλεια χωρίς κόπο, χωρίς στερήσεις.

Υπάρχει τελικά αυτό το μαγικό φίλτρο που όλοι ψάχνουμε;

Ας δούμε δύο από τις ποιο γνωστές ουσίες που κυκλοφορούν σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής.

L- Καρνιτίνη

Η L- καρνιτίνη είναι μία ουσία που έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η καρνιτίνη μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, να μειώσει το σωματικό λίπος και να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η L- καρνιτίνη προέρχεται από το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγεται και ενδογενώς από το ίδιο μας το σώμα. Ακόμη και όταν η λήψη της είναι ανεπαρκής το σώμα παράγει αρκετή ποσότητα από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη ώστε να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του.

Η καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων καθώς «βοηθά» στην μεταφορά των λιπαρών οξέων μέσα στο μιτοχόνδριο όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί η καύση τους.

Η πεποίθηση ότι η συμπληρωματική χορήγηση καρνιτίνης βοηθά στην απώλεια βάρους, βασίζεται στην εξής υπόθεση: όσο περισσότερη καρνιτίνη δίνουμε τόσο αυξάνει η συγκέντρωση της στους μύες, άρα αυξάνει και η καύση των λιπαρών οξέων.

Προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η από του στόματος λήψη καρνιτίνης δεν μεταβάλλει τη συγκέντρωση της καρνιτίνης στους μύες. Επίσης από άλλες μελέτες έχει φανεί ότι σε ηρεμία οι μύες έχουν πολύ περισσότερη ελεύθερη καρνιτίνη από αυτή που χρειάζονται ώστε το μονοπάτι που συμμετέχει η καρνιτίνη να λειτουργεί στο μέγιστο.

Επομένως οι ισχυρισμοί ότι η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους είναι αβάσιμοι και θεωρητικά αδύνατοι.

Τέλος, κάποια πιο πρόσφατα δεδομένα σε αθλητές δείχνουν μία πιθανή επίδραση της καρνιτίνης στο μεταβολισμό του λίπους μετά από μακροχρόνια λήψη της σε συνδυασμό με υψηλή ποσότητα υδατανθράκων. Ωστόσο τα πεδίο είναι ακόμη αρκετά ασαφές και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

apolia_lipous

CLA

Το γνωστό CLA μεταφράζεται ως συζευγμένο λινολεικό οξύ. Το συναντάμε κυρίως στο κρέας των μηρυκαστικών (βοδινό και αρνίσιο), καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έχει προταθεί ότι το CLA μπορεί να δράσει ως παράγοντας κατά της παχυσαρκίας μέσω της ικανότητας του να μειώσει την πρόσληψη τροφής και την λιπογένεση και να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας, τη λιπόλυση και την οξείδωση του λίπους.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου συμπληρώματος η πλειοψηφία της πληροφορίας έχει αποκτηθεί από μελέτες σε πειραματόζωα. Λίγες είναι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους. Χρειάζονται επιπλέον μελέτες σε ανθρώπους που να πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του, για να μας επιτραπεί να συστήνουμε το συγκεκριμένο συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους. Όπως επίσης χρειάζεται και να διερευνηθούν και διάφορα θέματα ασφαλείας και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Συμπερασματικά, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μας δίνουν το δικαίωμα για ισχυρισμούς σχετικά με συμπληρώματα διατροφής που σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στην ίδια νομοθεσία με τα φάρμακα. Για τα συμπληρώματα διατροφής απαιτούνται λιγότερο αυστηροί έλεγχοι. Δεν απαιτείται να αποδειχθεί η ασφάλεια τους, η καθαρότητα ή η δραστικότητα τους πριν κυκλοφορήσουν. Έτσι ενδέχεται πολλές φορές να περιέχονται ουσίες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

 

Jeukendrup, A. E., and R. Randell. “Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism.” Obesity reviews 12.10 (2011): 841-851.

ΠΗΓΗ: askisi.eu